Modewereld verliest ‘excentrieke estheet’ Karl Lagerfeld

Vandaag nemen we met spijt in ons hart afscheid van #Karllagerfeld

“Hij was een zeer groot icoon in de modewereld.
Naast creatief directeur bij Chanel had Lagerfeld ook een modehuis onder zijn eigen naam dat hij al in 1974 oprichtte. Zijn ontwerpen werden vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van zijn geliefde kat Choupette.”

Een zeer groot voorbeeld voor velen in de modewereld !

We blikken even terug naar een artikel in de tijd 

Met de Duitse ontwerper verliest de modewereld een van zijn grote iconen en een creatieve duizendpoot. Hij werd 85 jaar.

Toen Lagerfeld in januari verstek gaf voor de haute-coutureshow van ‘zijn’ Chanel gonsde het al van de geruchten dat het niet goed ging met het Duitse stijlicoon. Die vrees werd dinsdag bevestigd, met het nieuws dat Lagerfeld is overleden in een ziekenhuis in Parijs.

Met Lagerfeld verliest de modewereld een steunpilaar. De Duitser had niet enkel al 36 jaar de creatieve teugels in handen bij Chanel, hij ontwierp ook nog steeds de vrouwencollectie van het luxelabel Fendi en hij ontwierp voor zijn persoonlijke label. Een ongeziene combinatie in de sowieso al slopende mode-industrie. Lagerfeld zei zelf dat hij dagen van 16 uur werkte, ‘en genoot van elke minuut’.

Een atypisch geluid in een door burn-outs geteisterde industrie. Maar Lagerfeld had, in zijn typische stijl, geen geduld voor collega’s die het moeilijk hadden. ‘Kom me niet vertellen dat ik hard werk’, klonk het in 2011 in een interview met de Britse krant The Independent. ‘Niemand wordt gedwongen deze job te doen. Als je het gevoel hebt dat het te veel is, ga dan maar wat anders doen.’

“Ik ben een karikatuur van mezelf. En dat vind ik perfect. Het is als een masker. Maar bij mij is het een heel jaar lang carnaval.”

In die drukke agenda vond hij nog tijd om een eigen boekenwinkel en uitgeverij te runnen, en kunst te maken. Sinds 1997 deed Lagerfeld ook de fotoshoots voor zijn eigen campagnes.

Lagerfeld ademde esthetiek, in die mate dat hij van zichzelf meteen een herkenbaar merk wist te maken. Toen hij in 2000 verliefd werd op de pakken van Dior Homme verloor hij meer dan 40 kilo om zichzelf heruit te vinden. Sindsdien werd hij alleen nog maar gespot met een dagelijkse witgepoederde paardenstaart, een donker pak met hoge kraag, zwarte handschoenen en een donkere bril op de neus. Hij werd zo herkenbaar, dat hij besloot zijn eigen beeltenis te gebruiken als logo voor zijn persoonlijk label.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13764″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

‘Ik ben een karikatuur van mezelf’, zei Lagerfeld ooit. ‘En dat vind ik perfect. Het is als een masker. Maar bij mij is het een heel jaar lang carnaval.’

Lagerfeld stond ook bekend om zijn scherpe humor, die niet altijd even goed in de smaak viel. Zo noemde hij zangeres Adèle ooit ‘een beetje te dik’, vond hij dat Pippa Middleton zichzelf best alleen van haar achterkant kon laten zien, en noemde hij Andy Warhol ‘fysiek weerzinwekkend’. Toch kwam Lagerfeld weg met dat soort uitspraken, omdat ze onderdeel waren van zijn excentrieke personage, dat grensde aan satire.

Die excentriciteit trok hij overal door. Zelfs tot bij zijn huisdier, de kat Choupette. Die ‘stal’ hij van zijn toenmalige muze, het Franse model Baptiste Giabiconi, nadat de kat twee weken ten huize Lagerfeld had doorgebracht en Lagerfeld naar eigen zeggen smoorverliefd werd. Choupette werd onder zijn nieuwe baasje de meeste verwende kat ter wereld, met twee persoonlijke diensters en een bodyguard. Dat luxeleven liet Lagerfeld vastleggen op een eigen Instagram-pagina voor zijn kat.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13766″ img_size=”full”][vc_column_text]

Balmain

Lagerfeld startte zijn lange carrière in de modewereld als stagiair bij Pierre Balmain, nadat hij een wedstrijd won met het ontwerp voor een winterjas. Ook dat andere icoon, Yves Saint Laurent, won een onderdeel van diezelfde wedstrijd. Het was de start van een jarenlange rivaliteit tussen de twee.

Daarna werkte de Duitser onder andere voor Jean Patou en Chloë, en sinds 1965 voor Fendi. Het is echter met zijn werk voor Chanel dat Lagerfeld pas een echter supersterrenstatus versierde. Met zijn rock ‘n roll-attitude bezorgde hij het wat ingedommelde luxemerk – ‘Mensen vergeten soms dat Chanel nog enkel werd gedragen door Parijse doktersvrouwen’ – een tweede leven, en wist hij de klassiekers van het huis ook populair te maken bij een jong en rijk publiek.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13767″ img_size=”full”][vc_column_text]

Cruciaal daarin was hoe hij zijn gevoel voor esthetiek wist te koppelen aan slimme marketing. Naarmate Lagerfeld ouder werd, werden zijn shows steeds spectaculairder – meer performance art dan modeshow. Zo liet Lagerfeld ooit een strand nabouwen, inclusief golven, als achtergrond voor zijn show. Of liet hij 265 ton sneeuw en ijs aanvoeren uit Zweden om een gigantische ijsberg mee te fabriceren. Of bouwde hij een enorme raket na, die leek op te stijgen tijdens de show. Niets wat te moeilijk of te decadent, en en Instagramgeneratie smulde ervan.

Onder de creatieve leiding van Lagerfeld werd Chanel een economisch powerhouse. Toen het bedrijf vorig jaar hoogst uitzonderlijk inzage gaf in de cijfers, bleek dat Chanel een omzet van 9,6 miljard dollar draaide in 2017. Daarop werd een winst van maar liefst 1,9 miljard dollar winst geboekt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *